Składniki:
750 g łopatka wieprzowa bez kości i skóry
375 g podgardle wieprzowe bez skóry
250 g wątróbka z kurczaka
100 g szalotki
150 ml wina białego
2 g tymianek swieży posiekany
20 g sól morska
5 g czarny pieprz
60 ml armagnac
1 ciabatta bez skóry
2 jajka
Przygotowanie
Szalotke posiekać i ugotować w 150 ml białego wina wytrawnego.
Miesa pokokroić w gruba kostkę, dodać wszystkie składniki oprócz ciabaty i jajek, wymieszać i zostawić w lodówce do drugiego dnia.
Na drugi dzień dołożyć pokrojoną w kostkę ciabate, wymieszać i zmielić na sitku 5mm. Dodać jajka i wymieszać. Jak chcemy zrobić z dodatkami to można dołożyc orzechy laskowe, pistacje, rodzynki lub żurawinę suszoną(50 g).
Wymieszaną mase zawinąć w ciasto francuskie średnica 5-6 cm. Piec w temp. 150 C przez 45 minut. Wystudzić.
Podawać w plastrach ok. 1 cm z dodatkiem galaretki z lambrusco lub ( i )chutney z szalotki.